Изберете страница

Непрекъснато увеличаващият се ръст на престъпността непрестанно подтиква компаниите, занимаващи се с разработването на технологии в сферата на сигурността, да търсят все по-съвършени и комплексни решения за обезпечаването на сигурността.

Такова решение представляват камерите с лицево разпознаване. По своята същност този тип IP камери представляват най-модерната технология в сферата на сигурността. Те са способни не само да засекат едно човешко лице и съответно да го разпознаят като такова, но и да идентифицират личността на засечения човек и евентуално да предприемат предварително зададено действие- например издаването на алармен сигнал.

 

Но как работи тази технология?

Софтуерът, вграден в системата или камерата със лицево разпознаване първо преглежда цялостното изображение, получено от устройството и идентифицира кои части от това изображение представляват човешки лица. След това специален алгоритъм извлича и идентифицира специфични точки в лицевата конструкция на засечените субекти, като например очните ириси, областта под носа и ъгълчетата на устните.Накрая софтуерът анализира получените данни и ги сравнява със предварително създадена база от образи, като по този начин софтуерът е способен да идентифицира дадена самоличност.

 

 

 

 

 

Важно е да отбележим, че камерите със софтуер за лицево разпознаване са способни да засекат и идентифицират множество лица, намиращи се в различни точки на предавания образ. Това ги прави много подходящи за използване в търговски обекти или други места, където е необходимо идентифицирането и разпознаването на хора намиращи се сред различни елементи от средата- като стелажи и рафтове, изложени артикули, маси и столове в ресторанти и увеселителни заведения и други.

Лицевото разпознаване се осъществява с изключително висока точност.

Нека да надникнем малко по-подробно в този процес.

Ключовите моменти в лицевото разпознаване са три: първо софтуерът идентифицира рамките на човешкото лице, след което прокарва векторни линии и разделя изображението на области за търсене. Втората стъпка е идентифицирането и маркирането на специфични особености на съответното човешко лице, като бенки, белези от порязване, дермални особености, лицево окосмяване и други.

Третата стъпка е софтуерът да провери дали заснетото лице присъства в базата данни на системата. При тази стъпка вградени алгоритми на софтуера променят и моделират позицията на лицето така, че заснетият образ да съвпадне с образите в базите данни и се създава многоизмерна графика. Накрая софтуерът сравнява получения образ със образите от базата данни и възпроизвежда резултат.

Широка гама от приложения

Високата точност на системите с лицево разпознаване решава широк спектър от проблеми в областта на сигурността. Тези системи дават възможност за създаване на “черен” и “бял” списък в базите данни лица и по този начин да послужат за контрол на достъпа до даден обект. Също така операторът, който има достъп до видеорекордера би могъл да сортира записи на алармени събития по дадено лице или група хора.

 

Офиси

Системите с лицево разпознаване могат напълно да заместят контрола на достъпа чрез магнитни карти.

Те могат да бъдат настроени така, че свързани с врата или турникет да допускат само определени лица до дадено помещение ( “бял” списък) или съответно  да не допускат определени лица до дадено помещение (“черен” списък”).

Също така могат да бъдат използвани за контрол на работното време- те записват кога дадено лице преминава в обхвата на камерата, като само и единствено конкретен индивид да създава алармено събитие ( например пропускането през врата или турникет може да бъде алармено събитие).

По този начин се елиминира възможността за спекулиране с магнитни карти, като например един служител да ползва картата на друг.

Друго приложение на системите с лицево разпознаване в офисна среда е контролът на присъствието на работно място – чрез алгоритмите на системата може да се проследи дали, кога и колко време дадено конкретно лице присъства в определена зона в зрителния обхват на камерата.

 

 

Търговски обекти

 

Освен за контрола на достъпа, следенето на работното време и присъствието на служителите на работните им места системите с лицево разпознаване могат да бъдат изключително полезни при разрешаването на казуси от криминално естество.

Например засечена е липса на артикул от магазин. Операторът на видеорекордера може да селектира на видеозаписите зоната, където са разположени съответните артикули и да получи сегментирани видеозаписи от всеки един случай , когато някой е навлизал в тази зона. От там, преглеждайки видеозаписите да идентифицира нарушителя, довел до изчезването на артикула и да го въведе в базата данни на системата. Чрез настройките на системата може да се зададе алармено събитие към това лице и съответно когато то се появи в обхвата на камерата системата да подаде сигнал към оператора/ охраната и нарушителят да бъде задържан.

 

Други

 

 

Разбира се, системите с лицево разпознаване могат да бъдат използвани за повишаване на сигурността в множество други случаи. Усъвършенстваният софтуер и модерната технология дават възможност за създаване от различни комбинации от настройки и използване на функции които да предоставят максимална сигурност и удобство при обезпечаването контрола на достъпа на вашия обект.

В същото време въвеждането на система с лицево разпознаване на мястото на система за общо видеонаблюдение и контрол на достъпа чрез магнитни карти представлява значително по-нисък разход в добавка към много по-голяма точност и сигурност.

 

Важно е също така да се отбележи, че камерите със софтуер за лицево разпознаване са тип IP и възприеманите от тях изображения могат да се съхраняват и обработват на видеорекордер, който не е задължително да се намира на същото място. Този тип камери предават данни чрез интернет протокол и един мрежови видеорекордер би могъл да достъпи камери намиращи се в други сгради, квартали, градове и дори държави.

 

Предлаганите от нас устройства със софтуер за лицево разпознаване можете да видите тук.

 

При възникнали въпроси и идеи относно използването на системи за лицево разпознаване не се колебайте да се свържете с нас на и чрез формата за контакт на нашия уебсайт, чрез електронната ни поща sales@avicam-bg.com , или на телефон 0885334438, достъпен и чрез Вайбър.

Ние с радост ще ви помогнем както за съставянето на проект, така и за неговото изграждане.

Select your currency
BGN Български лев
EUR Евро