Изберете страница

В последните две години множество устройства за видеозапис (DVR) и IP камери на водещите производители в бранша станаха жертва на недоброжелателни хакерски атаки.

Резултатите след заразяването с вирус са множество:

– периодично връщане на настройките към фабрични

– периодично тотално заключване на устройството и невъзможност за настройване или преглед на записа с въведените от собственика пароли

– невъзможно вписване на потребител през интернет

– нулиране на паролата на потребител „admin” след рестартиране на устройството

– тотално блокиране на устройството и невъзможност да зареди

Първите месеци на 2017г. хакерските атаки зачестиха доста сериозно и броя на заразените/ увредени устройства за видеозапис се увеличи сериозно.

Вирусните атаки увреждат сериозно DVR устройствата и IP камерите както софтуерно, така и хардуерно. Те не се трактуват като гаранционни дефекти и собственика на устройството трябва да заплати за ремонта му, независимо дали то е гаранция или не.

Някои от по-старите модели видеорекордери не подлежат на ремонт след вирусна атака и се налага подмяната на устройството с чисто ново.

С цел да предпазите вашето устройство за видеозапис или IP от нежелателни хакерски атаки е нужно да предприемате следните няколко мерки:

– Защитете всички акаунти в устройството си със стабилна парола – комбинация от цифри, големи и малки букви. Някои видеорекордери имат по 3 фабрично зададени акаунта, които не трябва да се трият но е задължително да им се сменят паролите.

– Сменете зададените фабрично стандартно Media и HTTP портове. Пример: ако Media порта ви е 8000 по подразбиране го сменете на друг – 8230 например.

– Ако в рутера ви е разрешена функция DMZ я забранете и направете пренасочване само на HTTP и Media портовете, които сте задали в устройството.

– Обърнте се към търговеца от където сте закупили устройството за инсталация на най-новата софтуерна версия за вашия модел, особено ако е закупен преди 2016 година. Ъпгрейда се заплаща ако не можете сами да го направите.

Горе посочените мерки ще ви спестят много неприятности и финансови загуби. Предпазете Вашата техника преди тя да стане жертва на недоброжелателни атаки.

Select your currency
BGN Български лев